Ангел Добрев


композитор, педагог

Ангел Добрев

09.01.1957 г.с. Ямна, Софийска област - България

Първите си уроци по гъдулка Ангел Добрев получава в читалището в гр. Етрополе от тамошния читалищен деятел Васил Спиридонов.
1971-1976 г. учи в Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” в гр. Котел, специалност – гъдулка.
1976-1978 г. отбива военната си служба в Ансамбъла на Главно управление на строителни войски, където пее в хор „София” и свири на гъдулка в народния оркестър към танцовия състав.
1978-1982 г. учи в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив.
От 1982г. свири в състава на Оркестъра за народна музика при Българското национално радио.

През 1985 г. Ангел Добрев записва и първата си композиция с Оркестъра за народна музика на БНР. От тогава до днес той е създал повече от 500 авторски произведения. За творческа база използва българския музикален фолклор – пише инструментална музика, обработки за народен хор, съпроводи на песни от различни фолклорни области, камерна, симфонична и етно музика, а така също и музика за духови оркестри. Композиционният му актив включва и музика за нестандартни състави; за симфоничен оркестър, народен хор и два народни инструмента; за брас квинтет, за духов квартет; пиеса за туба и флейта, музика за фестивала „Златния кос”, за голям симфоничен оркестър и др.
Той основава към Студентски ансамбъл „Зорница” инструментална група „Фолк”, с която пътува и изнася концерти във Франция, Норвегия, Финландия, Германия, Израел, Гърция и Швейцария и др.
Заедно с Асен Павлов създават гъдулковия квартет „Етнотикс”, който става неразделна част от Ансамбъл „Чинари”.
През 2000 г. участва в международния фестивал „Мартенски музикални дни”, в класа по композиция на немския композитор Паул Дитрих.
През 2001 г. е поканен (единствен от България) за участие в международен етнопроект, където свири с музиканти от Германия, Индия, Швейцария, Индонезия, Китай, Монголия, Турция и Франция.

Освен гъдулар и композитор в ОНМ при БНР, Ангел Добрев активно се занимава и с педагогическа дейност. Двадесет години обучава деца в Детско–юношеския ансамбъл „Изворче” към Националния дворец на децата в София да свирят на гъдулка, като в същото време ръководи и детския учебен оркестър. Подготвил е десетки ученици за специализираните училища по фолклор в гр. Котел и с. Широка лъка. Дългогодишен преподавател по гъдулка и диригент на студентския народен оркестър във Факултета по науки за образованието и изкуствата при СУ „Св. Климент Охридски”. Също така е преподавател и в Националното училище по изкуствата „Л. Пипков” в София – отново по гъдулка.

Участва в различни семинари както в България, така и в чужбина. От педагогическия му опит са се възползвали любители на българската народна музика от Австралия, Япония, САЩ, Гърция, Германия, Белгия, Израел, Норвегия, Португалия, Холандия, Англия и др.
Той е автор на публикации в печата, свързани с проблемите на българския фолклор.
Автор е на три диска: „Гласовете на България” 1-ва част, „Зебровица” и „Открий красотата на българската народна музика”, в които участва като изпълнител, аранжор, автор на музика и продуцент. Негова музика участва в редица сборни дискове, издавани както в България, така и в чужбина.
Ангел Добрев е автор на двете книги „Да свирим на гъдулка” 1-ва и 2-ра част, които са преведени и на английски, както и на сборника „Народни песни от Северна България: 471 непубликувани досега народни песни от град Етрополе и региона”. Автор е и на романа „Спомен за Йона”.
Член е на Съюза на българските композитори.
Доктор по музикална педагогика в СУ „Св.Климент Охридски”.
Носител е на редица награди. Удостоен е с наградата „Пазител на традицията”, връчена му от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите в България.
За своя 60-годишен юбилей Ангел Добрев е удостоен със „Златна лира”, връчена му от Съюза на музикалните и танцови дейци в България.

 

Интернет сайт: Ангел Добрев

Творчество

Пиеси за глас, соло народен инструмент и народен оркестър
Ангел Добрев има над 500 пиеси, записани във фондовете на БНР и БНТ, на които е солист, автор на музиката и автор на аранжимента.

Вокални произведения
„Калина мома” изп. Ева квартет;
„Хей мъри калъм Калино” – ансамблова песен, изпълнена от хор „Ваня Монева и ОНМ на БНР;
„Иди ми мамо поискай” – ансамблова песен, изпълнена от хора на ансамбъл „Тракия” и ОНМ на БНР;
„Вокализа Булгара” – хорова пиеса.

Камерни произведения
„Малка балканска музика” – пиеса за духов квартет;
„Крива нива” – пиеса за духов квинтет;
Пиеса за туба и флейта.

Произведения за симфоничен оркестър
„Картини от Тракия”– симфонична картина по мотиви от региона на Тракия;
Концертна пиеса „Диалози” – пиеса за соло тъпан и симфоничен оркестър.

Пиеси за духов оркестър
„Ботевградско празнично хоро”;
„Еленината”.

Пиеси за етно музика
„Малай мома” изп. формация „Етнотикс”
„Следвай ме” изп. формация „Етнотикс”
„Зелник” изп. формация „Етнотикс”
„Някъде на изток” изп. формация „Етнотикс”
„Щипка сол” изп. формация „Етнотикс”

Пиеси, написани от автора за фестивала „Златен кос”
„Жълта преса” – текст: Георги Христов, музика: Ангел Добрев, изпълнява: Христо Чешмеджиев
„Ремонтно-мистична песен” – музика: Ангел Добрев, текст: Иван Ненков
„Топла грижа” – музика: Ангел Добрев, текст: Станислав Марашки, пее: Васил Попов
„Родопска импресия” –музика: Ангел Добрев, пее: Васил Попов
„Хоро се вие, извива” – пее: Христо Чешмеджиев, музика: Ангел Добрев