Ангел Заберски-син


композитор, аранжор, педагог, пианист, диригент

Ангел Заберски-син

17.10.1969 г.София - България

Ангел Заберски-син завършва НМА “проф. П. Владигеров” с композиция при Д. Тъпков през 1996 г.. Работи като аранжор на Биг бенда на БНР (1996-­2000 г.). От 2000 г. преподава импровизация в НБУ.
Той е ярък музикант, с многобройни изяви в БНТ, БНР, частни радиостанции и телевизии. Работи с млади и изявени поп и джаз певци, свири в джаз клубове. Ангел Заберски-син е свирил в Америка, Германия, Франция, Испания и други европейски страни. През 2001 г. концертира с Анкарската филхармония. През 1998 г. създава джаз трио, с което участва в много фестивали в България. През 2000 г. създава джаз октет. Под негово диригентство октетът участва в различни концерти и престижни фестивали. Написаните от него 15 пиеси за състава са включени в първия му самостоятелен CD. През 2003 г. създава биг бенд от млади музиканти, с който концертира на фестивалите в Банкя и Аполония със собствени композиции.
Ангел Заберски-син е носител на “Кристилна лира 2002” в категория “Джаз”.

Творчество му е свързано с оркестровата и джаз музиката. Аранжира и композира джаз пиеси и симфонична музика. Има десетки композиции и аранжименти за биг бенд и за симфоничен оркестър.

Творчество

Произведения за симфоничен оркестър:
Концерт за тенор-саксофон и симфоничен оркестър (1996 г.);

Рапсодична фантазия (2001 г.).

Произведения за струнен оркестър:
Множество пиеси.