Владимир Джамбазов


композитор, диригент

Владимир Джамбазов

28.10.1954 г.Севлиево - България

Владимир Джамбазов завършва Висшето училище за музика, театър и танц Folkwang в Есен, Германия като стипендиант на немската академична чуждестранна служба DAAD. По-късно специализира в Института за компютърна музика и електрони медии ICEM в Есен. През 2005 г. той е резидентен композитор (composer-in-residence) на Берлинската артистична програма (Berliner Künstlerprogramm) на DAAD.
Владимир композира електроакустична музика, камерна и симфонична музика, музика за театър, анимационно, документално и игрално кино, джаз и поп музика, музика за реклама и нови медии. Той участва на много световни фестивали като тези в Бурж (Франция), Elektronischer Frühling, Elektrokomplex и Wien Modern (Виена, Австрия), Inventionen, Берлин и November Music, Есен (Германия), Musica Scienza, Рим (Италия), FEMF във Флорида и NYCEMF в Ню Йорк, САЩ, Дни на новата музика на ISCM в Любляна и Хонг Конг. Концертирал е в над 40 страни в Европа, Северна Америка, Далечния Изток и Африка.

Владимир Джамбазов е носител на редица престижни национални и международни награди като II награда на композиционния конкурс на IHS в Greenville, САЩ, Наградата на фондация „Маестро Д. Вълчев“ за театрална музика, два пъти Grand Prix на конкурса 7/8 (2012 и 2013 г), Специалната награда на конкурса „Музиката и земята“ в София, два пъти на „Златен делфин“ във Варна, както и още няколко международни награди за театрална музика.
Негова музика е записвана и издавана в България, Германия, САЩ, Япония, Австрия и Хонг Конг и излъчвана от БНР, WDR и Deutschland Funk (Germany), ORF (Австрия), RFI (Франция), Словенското национално радио, радиостанции в Корея, Радио Хонг Конг и по Kанадското уеб радио.
Дискографията на композитора включва Балкантон (България), Cybele, Monopol Records and Erdenklang (Германия) и Leonardo Music Journal (САЩ). Неговата едночасова електронна творба „Сътворението на света“ е изпълнявана многократно в Европа, а берлинската компания Monopol records я издава на CD и DVD през 2004 година.
Владимир Джамбазов е преподавал звуков дизайн и виртуални компютърни технологии в Нов български университет и Софийски университет.

Творчество

Произведения за симфоничен оркестър:
Танцова рапсодия „Стъпки“

Електронна музика:
“Диалог” за валдхорна и лента (1981 г.);
“…като тихо застояване на времето” – ­говорна композиция (1985 г.);
“Среща” – за маримба и лента (1986 г.);
“No contact I” (1986 г.);
“No contact II” (1987 г.);
“No contact III” (1989 г.);
“Сътворението на света” – за цигулка и електронни инструменти (1993 г.);
“Drum X-tet” – за перкусионист и компютър (1993 г.);
“Piano Computrato” – за пиано и компютър (1995 г.);
“Praying” (1998 г.);
“МиниМикрия за 4” – за две маримби и две пиана (1999 г.);
“Тайният живот на една корна” (1999 г.);
“Тайният живот на една цигулка” (2000 г.);
“Тайният живот на една кутийка” (2002 г.);
“Тайният живот на едно малко барабанче” (2003 г.).