Димитър Нинов


композитор, музикален теоретик, педагог

Димитър Нинов

27.05.1963 г.Варна - България

Д-р Димитър Нинов преподава теория на музиката и солфеж в Тексаския държавен университет, град Сан Маркос, САЩ. Той е бивш председател на Директорския съвет на Националната асоциация на композиторите в САЩ (за 2009 г.).
Нинов е публикуван композитор и теоретик, както и канен лектор на международни, национални и регионални музикални конференции. Негова музика се е изпълнявала в Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия. Научната му работа се простира в областта на тоналната хармония и музикалната формa. Публикувал е статии в международни журнали, изнасял е теоретични доклади на международни конференции в Белград, Санкт Петербург, Льовен, Москва и Страсбург. Освен това, д-р Нинов е бил гостуващ лектор в университета на гр. Ниш и в университета по изкуствата в Белград, представял е доклади на Националната конференция на колежите по музика в Минеаполис, както и на редица регионални конференции в САЩ.
Детско-юношеските албуми за пиано на Димитър Нинов, както и други негови клавирни произведения са публикувани от FJH Music Company и Abundant Silence Publishing, а пиесата му за цигулка и пиано „Молитвата на самотния човек“ е включена в серията от дискове „Made in the Americas“. Клавирната му пиеса за деца „Позлатени листа“ е включена в шестия том на „Фестивалната колекция“ на FJH Music Company, където Нинов се оказва в компанията на композитори като Барток, Вила-Лобос, Кабалевски, Бохуслав Мартину и др.
Димитър Нинов е доктор на музикалните изкуства от Тексаския университет в град Остин и магистър по теория на музиката и композиция от Националната музикална академия в София. В България е завършил композиция в класа на проф. Александър Райчев, а теория на музиката – при проф. Бенцион Елиезер. В САЩ се дипломира по композиция при проф. Ръсъл Пинкстон. Сред другите му български и американски професори се открояват Нева Кръстева, Пенчо Стоянов, Иван Хелбаров, Божидар Абрашев, Дороти Пейн, Самуел Дъглас, Джери Къри, Джон Ф. Роджърс и др. Освен това, Нинов е учил джаз хармония и импровизация с големия джазов китарист Александър Петков, имал е консултации с известните джазови педагози Бърт Лигън и Джеф Хелмер.

Творчество

Хорово-оркестрови произведения:
Кантата за хор и оркестър

Произведения за симфоничен оркестър:
Алегро.

Концерти:

Концерт за кларинет и оркестър;
Концерт за тромпет и оркестър.

Произведения за струнен оркестър:
Малка сюита.

Камерна музика:
“В един дъждовен ден” – за камерен ансамбъл;
Духов квинтет;
Фуга за струнен квартет;
Трио-соната за обой, кларинет и фагот;
Трио за цигулка, кларинет и пиано;
Рондо за 3 кларинета.

Произведения за кларинет и пиано:

Романтична соната;
Речитатив и Токатина.

“Песен” за виолончело и пиано.

Произведения за пиано:
Прелюд;
Рондо;
Тема;
Вариации и фуга;
Албум за деца и младежи, 5 фуги.

Вокална музика:

“Музикална поема” за сопран, флейта, вибрафон и пиано;
“Приключения в джунглата” ­– 7 музикални минути за глас и пиано.