Драгомир Ненов


композитор, диригент, обществен деец

Драгомир Ненов

12.12.1927 г. – 19.05.2016 г.Варна - България

Драгомир Ненов завършва БДК (дн. НМА “проф. П. Владигеров”) с оркестрово дирижиране при проф. Вл. Симеонов. Учи композиция при проф. П. Владигеров и проф. П. Хаджиев. Специализира при Маестро Франко Ферара в римската консерватория “Санта Чечилия”. Работи последователно като хормайстор на ДМТ “Ст. Македонски” –­ София (1946­-50 г.); музикален ръководител на Държавния куклен театър ­в София (1950-­56 г.); първи диригент на Плевенската филхармония (1956-­59 г.); отговорен диригент на оркестър “Симфониета” при БНР (1959­-79 г.); главен художествен ръководител и главен диригент на Варненската опера (1979-­82 г.); диригент на Пловдивската опера (1983­-87 г.). В периода 1993-1998 г. е председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Хоноруван преподавател в НМА “проф. Панчо Владигеров” (1963­-78 г.). Той е изявен диригент и музикален общественик. Като симфоничен и оперен диригент е гастролирал в Италия, Германия, Австрия, Швейцария, Полша, Румъния, Испания, Турция и др.

Драгомир Ненов е автор на произведения за оркестър, вокална и камерна музика, песни за детски, смесен и женски хор, музика за драматични и куклени театрални постановки; фолклорни обработки, детска оперета и др.

Той е лауерат на множество български и международни композиционни конкурси, носител е на наградата “Кристална лира” за цялостно творчество, носител на Орден “Св.Св. Кирил и Методий” I-ва степен, връчен му от президента на Р. България Росен Плевнелиев през 2013 г.

Драгомир Ненов е почетен гражданин на гр. Добрич, България и гр. Пиза, Италия. Награждаван е от Министерството на културата на Р. Беларус и е носител на беларуския орден “Св. Кирил Туравский”.

През 2013 г. му се присъжда званието „академик“ на Българската Академия на Науките и Изкуствата (БАНИ).

От 2011 г. до своята смърт през 2016 г. е председател на Контролния съвет на Съюза на българските композитори.

Творчество

Музикално-сценични произведения:
“Тайната на Черното езеро” –­ детска оперета.

Произведения за симфоничен оркестър:
Концертино за обой и оркестър; Три оркестрови сюити.

Камерна вокална музика:
Вокална музика:

“Сън за щастие” –­ цикъл песни за сопран, струнен оркестър и арфа, т. П. Славейков; “Диптих” за баритон и пиано, т. П. Матев.

Хорова музика:
“Три гатанки” ­ за детски хор и др.

Избрана литература от Драгомир Ненов:
“Проблеми на самодейните оркестри” (С., 1975 г.); “Един диригент за операта” (Казанлък, 1999 г.).