Емил Георгиев


композитор, аранжор, диригент, пианист

Емил Георгиев

29.10.1926 г. – 19.04.1992 г.Горна Оряховица - България

Емил Георгиев завършва ДМА (дн. НМА “Проф. П. Владигеров”) с дирижиране при проф. Ас. Димитров (1953). Работи като диригент на Естрадния оркестър към Концертна дирекция и Оркестъра на Театъра на армията (1955­-60). Той е първият щатен диригент на Биг бенда на БНР (първоначално с оркестъра работи Жул Леви, 1960­-62). Един от основателите на оркестър “София”. Главен художествен ръководител на музикалните състави към СГНС (1964­-71). Главен художествен ръководител на Естрадата на БНА (1971­-74). Художествен ръководител на вокалната група на ансамбъл “Маяковски”. Има голям принос за създаването и развитието на българската забавна музика след 50-те години на ХХ век. Една от първите му песни ­ “Чико от Порто Рико” (първи изпълнител е артистът Нейчо Попов) е много популярна в изпълнението на Леа Иванова, звучи и в различни съвременни кавъри. През 1953 композира, аранжира и дирижира музиката към “Първи Стършелов спектакъл” (съвместно с Атанас Бояджиев) в сътрудничество с В. Петров, Хр. Ганев, Б. Априлов. Спектакълът на младите бъдещи актьори на Сатиричния театър и режисьора Ст. Сърчаджиев има огромен успех и остава в историята на българско естрадно изкуство, а оркестърът прераства в Голям естраден оркестър към Концертна дирекция, поставил началото на концертите в БИАД и зала “България”, които също имат основополагащо значение за формирането на българската забавна музика и джаз през 50-те.

Заедно с Морис Аладжем и Иван Стайков е сред първите професионални аранжори и оказва влияние за израстването на редица аранжори през следващите две десетилетия.

Емил Георгиев е автор на музика към документални, късометражни и игрални филми, театрална музика; забавни и танцови пиеси и инструментални пиеси за джазов оркестър; камерна; хорова музика и др.

Издал е учебника “Музикална акустика” (1975; 86).

Творчество

Забавни песни:
“Безсъница”, изп. Йорданка Христова (I-ва награда на “Златния Орфей”, 1975);
“Синя вечер”, изп. К. Семов;
песни из филма “Две победи”, изп. М. Николова;
“Вечерна песен”;
“Лека нощ”;
“Ето ни влюбени” и др.

Музика към филми:
“Две победи”, реж. Б. Шаралиев (1956);
“Последният рунд”, реж. Л. Кирков (1961) и др.