Константин Цеков


композитор, аранжор, поп изпълнител, музикален продуцент

Константин Цеков

24.12.1952 г.Благоевград - България

Константин Цеков е български композитор, роден на 24.12.1952г. През 1972 г. завършва класа по пиано на Лидия Кутева в НМУ “Любомир Пипков”, гр.София като рядко талантлив, надарен и перспективен бъдещ музикант.
През 1978 г. завършва НМА “проф. Панчо Владигеров”, гр. София в класа по пиано на проф. Лили Атанасова.

Многопластово засиленият му интерес към композицията и неизчерпаемата му творческа инвенция го нареждат в годините до най-изявените български творци в музикалното изкуство.
Важен етап от творческия път на Константин Цеков е същественият принос, който той трайно налага в създаването през 1976 г. на най-популярната в България и до днес прогресив рок група FSB.

Обещаващо начало за него в нея са авторските му композиции, аранжименти и ролята му на водещ пианист. Огромна е ролята му за основополагане на съвременни тенденции в областта на композцията, аранжимента, оркестрацията и звука както в студийната му работа, така и във всички области и музикални жанрове.

Константин Цеков е композитор, аранжор, пианист, вокалист и продуцент на над десет албума с FSB, множество компилации, както и автор и продуцент на четири свои солови студийни албума, два от които са с инструментална музика, където по традиция експериментира авторските си идеи:

1996 – „Вертикали”;
2000 – „Крилете на рибите”;
2004 – „A Sip Of The Earthly rivers”;
2012 – “Take The Ferry Home”.

Автор е на музика към редица игрални и документални филми, театрални и куклени постановки, мюзикъли, детска, илюстративна и симфонична музика.
Константин Цеков често е ангажиран с концертна дейност в различните жанрове, които сам си избира, както и с безбройните си ангажименти и покани за работа в звукозаписни студиа в Германия, Дания, Австрия, Норвегия и Русия за реализирането на свои и международни проекти.

Участва като пианист в записите на филмовата музика на световно известния композитор Енио Мориконе и Луис Енрикес Бакалов.
Той е и единственият български пианист и музикант, който участва през 1998 г. в световното турне на Филип Киркоров в Русия и САЩ.

През 1989 г. става продуцент и аранжор на албума на Хосе Фелисиано “I’m never gonna change”, с който през 1990 г. става носител на най-престижната световна награда за музика – GRAMMY.
Награден с орден “ЗЛАТЕН ВЕК” (2011г.) за цялостен принос към българската култура.

Множество от авторските му композиции се намират в Златния фонд на БНР и БНТ.

Константин Цеков е един от символите на предизвикателния и експериментаторски дух, търсещ и достигащ нови възможности в българската и световна музикална култура.

Константин Цеков е и единственият българин, чиято авторска филмова симфонична музика за филма „Incognita” (реж. Михаил Пандурски) – руско-немско-българска продукция със световна премиера в Мюнстер, е записана от Симфоничния оркестър на Марински театър – Санкт Петербург под диригентството на световно известния маестро Валерий Гергиев.
В тази мащабна музикална продукция, записана в Санкт Петербург, участие взима пълният състав на оркестъра – около 120 музиканти, а също и хорът, и солистите на театъра, наброяващи 200 души. Това е прецедент, защото в своята история симфоничният оркестър на Маринския театър не е записвал филмова музика, а още по-малко да е музицирана композиция на композитор приживе. Валерий Гергиев прави изключение единствено за композитора Константин Цеков.
Това е още едно доказателство за таланта на твореца и световното признание, което той получава от музиканти от такъв ранг.

Името на композитора Константин Цеков ще бъде винаги символ на непрестанното търсене на нови възможности за обогатяване на родната и световна музикална култура.

Константин Цеков е носител на наградите:

2016 г. –„ИКАР” – награда на Съюз на артистите в България за музика в спектакъла „Последен квартет”, Театрална работилница „Сфумато”;
2014 г. – „ЗОЛОТОЙ ВИТЯЗ”, Москва – награда на Славянски форум на изкуствата в дванадесетия Международен театрален форум Москва за музика в спектакъла „Ла”;
2014 г. – „Световен майстор на музиката” – награда на World Masters Committee – световна класация на най-легендарните групи в света наравно с Пинк Флойд, Дженезис, Йес и др.;
2014 г. – Член на progarchives.com общество;
2014 г. – Награда за цялостен принос в изкуството, община Пловдив;
2013 г. – „Кристална лира” в категория „Поп и рок музика” – Награда за цялостен принос на Съюза на българските музикални дейци;
2013 г. – Награда на Друмеви театрални празници, Нова българска драма на Международен фестивал Шумен за музика на спектакъла „Ла”;
2012 г. – „Златно перо” – награда за цялостен принос в българската култура по повод деня на Българската просвета 24 май;
2011 г. – Награда на Филмовата Академия за Най-добра филмова музика за музиката към филма „Мисия Лондон”;
2010 г. – Орден „ЗЛАТЕН ВЕК” – Държавно отличие за особено големи заслуги за популяризирането на българската култура и изкуство – награда на Министерството на културата;
2007 г. – „Бронзова подкова” на международния фестивал “Артефест”, Македония за музиката към документалния филм „По особено жесток начин”;
2000 г. – Награда на Министерството на културата за цялостен принос в развитието на българската култура;
1999 г. – Награда за Цялостен принос за развитието на българския рок;
1993 г. – Награда за цялостен принос за развитието на българската музика;
1993 г. – Продуцент на годината;
1990 г. – „ГРАМИ” – най-престижната световна награда за музика като продуцент и аранжор на албума на Хосе Фелисиано „Im never gonna change”.

Творчество

CD

“Глътка от земните реки” (2003 г.).

Албуми на “ФСБ”:
“Нонстоп” (1977 г.);
“ФСБ” (1978 г.);
“Кълбото” (1979 г.);
“78 оборота” (1980 г.);
“След десет години” (1982 г.);
“ФСБ VI” (1984 г.);
“ФСБ” на концерт” (2LP) (1985 г.);
“Обичам те дотук” (Kissing You Good Night) (1987 г.);
“Няма как” (максисингъл) (1988 г.);
“FSB“ (1989 г.);
“Антология 1, 2 & 3” (1999 г.).