София 1000, ул.„Цар Самуил „№43

Тел. 02 9873592, 0887062660

E-mail: boris_christoff@abv.bg

Уважаеми госпожи и господа,

Заповядайте на 15 юли, понеделник, 19.00

в Музикалния център/Музей „Борис Христов”, ул. Цар Самуил № 43 на концерта

МИНИАТЮРИ ЗА ГОЛЯМ ГЛАС

Вход свободен

Ще прозвучат 11 творби – победители от трите конкурса по композиция „Борис Христов” в изпълнение на ПЛАМЕН БЕЙКОВ – бас, БОРЯНА ЛАМБРЕВА – пиано, САРА КОСТАДИНОВСКА – арфа.

В програмата: Дора Драганова, Любомир Денев, Емелина Горчева, Благовеста Константинова, Сара Костадиновска, Юли Дамянов, Георги Харизанов, Константин Владигеров, Стоян Бабеков, Юлиян Слабаков, Драгомир Ненов.

Идеята на конкурса на името на големия български бас е да се превърне в пресечна точка на общуване между композиторите и вокалните изпълнители. Известно е пристрастието на Борис Христов към камерната музика. Големият певец с еднаква отговорност и вдъхновение се е отдавал както на сценичните си превъплощения така и на изявите си на концертния подиум, свързани с вокалната миниатюра.

Под формата на конкурс за съвременна художествена песен за бас или баритон Музикалният център/Музей „Борис Христов” дава стимул на съвременните автори при сътворяването на нов репертоар за тези завладяващи разновидности на човешкия глас.

Така нототеката на Дома на „Борис Христов” се обогати с десетки нови произведения, които могат да заемат своето достойно място в концертни и фестивални програми.

Проектът с ръководител Елена Драгостинова, директор на Музикалния център/ Музей „Борис Христов”, се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата и в сътрудничество със Съюза на българските композитори.

В трите издания на конкурса творбите бяха оценявани от авторитетно жури, в чийто състав влизат творци с национален и международен престиж: академик Васил Казанджиев, Георги Минчев, доцент Георги Арнаудов, Петър Данаилов, Пламен Кумпиков, Григор Паликаров и Петър Бучков.

Без да поставя възрастови ограничения конкурсът излъчи лауреати в широк възрастов диапазон: най-възрастният от тях е на 86 години, а най-младият – на 21.

Този проект, който дългосрочно се развива във времето, предвижда обединяването на наградените песни в сборник.

Единайсетте отличени песни ще бъдат издадени и в аудиоалбум – микрокосмос на различни творчески почерци на автори от различни поколения, обединени от вдъхновената интерпретация на тримата изпълнители с подчертан вкус към съвременното творчество.

Концертът е последният от Деветия фестивал на изкуствата „Борис Христов” (18 май – 15 юли), в който участваха около 120 творци в многожанрови програми, включващи концерти, живописни и фото-изложби, филмови премиери, изяви в студиото „Звуковият музей”, моноспектакъл, пърформанс, детски изяви, срещи с изтъкнати творци.

Фестивалът бе посветен на предстоящата 100-годишнина от рождението на Борис Христов през 2014 година и на кампанията на Музикален център/Музей „Борис Христов” за обявяване на великия оперен артист за личност на ЮНЕСКО.

Елена Драгостинова