Любомир Денев


композитор, диригент, джаз-пианист

Любомир Денев

12.09.1951 г.гр. Видин - България

Музикалните интереси на Любомир Денев датират от най-ранно детство, когато започва да взема уроци по цигулка и акордеон. Продължава музикалното си образование в Софийското музикално училище в класа по ударни инструменти на проф. Д. Палиев, което завършва през 1971 г. Като ученик свири във филхармония „ПИОНЕР“ и участва в няколко задгранични турнета, прави първите си композиционни опити главно в полето на джаза и поп-музиката.
От 1973 г. Любомир Денев следва в Музикалната Академия в София – заниманията му по композиция са с проф. Цветан Цветанов и проф. Парашкев Хаджиев, дипломира се през 1979 г. като оркестров диригент в класа на проф. Константин Илиев.

Още като студент Любомир Денев си създава име на оригинален и активен джаз-пианист и композитор – със своето джаз-трио участва на няколко престижни международни фестивали в Чехия, Полша, Югославия, Унгария, Румъния, Куба и др. Две години преди дипломирането си спечелва конкурса за стажант-диригент в Държавния музикален театър “Ст. Македонски”, където работи до 1986 г., осъществявайки музикалната постановка на редица класически оперети и съвременни мюзикъли. Усъвършенства диригентското си майсторство на международните курсове в Сиена (Италия) при Фр. Ферара и в Холандия при Ед. Даунс, продължава обучението си по композиция при проф. Анатол Виеру. През 1983-84 г. Л. Денев пътува в САЩ по Програмата за културен обмен, където се запознава отблизо с мюзикълни продукции на Бродуей и работата по филмова музика в Холивуд, изявява се и като джазмен.
След 1986 г. Л. Денев е композитор и диригент на свободна практика, често канен от най-добрите Симфонични оркестри в България – в Русе, Бургас, Варна, Пловдив и др. Със СО на БНР прави Премиерни изпълнения и записи на редица нови български творби. Международната му дейност включва записи със Симфоничния оркестър на Гръцкото Радио и ТВ и два компактдиска за американската компания КОНКОРД-Рекърдс (1996 и 1998 г.), дава солови джаз-рецитали в Париж, Германия, Словакия, Унгария и др. В периода 2008-2009 г. е поканен от Министерството на Културата на Бавария в Международния културен център Вила Конкордия, където твори, изнася лекции и дава концерти.

Като композитор Л. Денев твори във всички музикални жанрове – камерна и симфонична музика, поп и джаз, както и за театъра, телевизията и киното. Негова музика е изпълнявана в много страни на Европа, в Канада, Мексико, Индия, Русия, Египет, САЩ и Япония. Неговият мюзикъл “Напразни усилия на любовта” гостува в Кайро (1989 г.) с постановката на Българска Камерна Опера – Благоевград, мюзикълът “Законът на Джунглата” (носител на наградата СОФИЯ 1989 г.) има Премиера в превод на френски в Париж (1993 г.), а мюзикълът “Алис в страната на сънищата“ бе поставен на гръцки език в Никозия и Ларнака – Кипър, декември 2012 г.
Освен многобройните награди, присъдени на Любомир Денев у нас (АСКЕЕР 2001, Кристална лира за джаз 2006 и др.), той е удостоен и с няколко престижни международни отличия: за хорова композиция („При Извора“) в Ихлава – Чехия, за камерна музика на Фестивала Интерсонанцен в Потсдам – Германия (за „Игра с вятъра“), Наградата на конкурса Бьозендорфер (Химни на Слънцето за пиано), Златната Ракла 2006 за музиката към филма “Врабците през октомври”, Втора награда на конкурса СОФИЯ 2009 („Кончерто носталджико“ за анс. Софийски солисти) и др.
БНТ заснема два филма, посветени на творчeството на Л. Денев: “Музиката, която правя” (2000 г.) и „Умно село – Клубът на тишината“ (2005 г.). Член е на СБК и Българската секция на Международното дружество за Нова музика (ISCM).

Творчество