Магдалена Манолова


музиколог

Магдалена Манолова

Д-р Магдалена Манолова е музиколог, журналист, автор на книги, дългогодишен редактор, автор и продуцент в Българска Национална телевизия, създател на повече от 100 филми и предавания в „Златния фонд“ на БНТ за класическа музика, водещ на предавания, които представя в над 30 страни по света.
Завършва музикология и киноведство в Чехия, там защитава докторска дисертация по специалност музикология. Специализира във Великобритания. Научните интереси съчетава с популяризиране на класическата музика по телевизията, работи като критик и журналист. Фокусира вниманието си върху темата за приноса на българското вокално-изпълнителско изкуства в историята на световния оперен театър. Като музиколог участва в международни семинари и срещи, а като автор на филми – на телевизионни международни фестивали и конкурси.
Манолова е автор на статиите за български композитори и жени композиторки, за музикалните градове в България в престижната английска кралска енциклопедия
„THE NEW GROVE’S DICTIONARY OF MUSIC AND MUSICIANS“, носител е на български и международни награди. Манолова е номинирана от Международния Биографичен Център – Кембридж, Великобритания, включена е в “Кой, кой е” на 17-тото издание на INTERNATIONAL BIOGRAPHICAL CENTRE CAMBRIDGE, 1999 г.
За постижения в музикалната критика, за изключителна продуктивност и творчество Манолова е наградена с „КРИСТАЛНА ЛИРА“ на СБМТД през 2006 г., награда на СБК „Златното петолиние 2005“ за музиколожко творчество на СБК, 2004.
Манолова е председател на Сдружение „Музей на българската музикална култура“ с почетен председател Гена Димитрова.

 

ИЗДАДЕНИ КНИГИ:

„Гена Димитрова“ – издателство „Български художник“, 2001 г.;
„Българският оперен мит – тримата баси и трите сопрани“ /Борис Христов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова/ на български, английски, италиански и руски език, издателство „Български бестселър“, 2005 г.
„Незабравимият маестро“ – издателство „Изток-Запад“, 2007 г.
„Бог говори чрез гласа ми. Незабравимата Гена“ – диптих (на английски, италиански език), издателство „Български бестселър“, 2016 г.