На 22 април 2019 г. се състоя официалното откриване на възстановения бюст-паметник на Панчо Владигеров на Алеята на безсмъртните (до Лятната естрада) в Борисовата градина в София.

На откриването присъстваха кметът на град София г-жа Йорданка Фандъкова, заместник-кметът на Столична община доц. д-р Тодор Чобанов, проф. д-р Панчо Владигеров-младши – внук на композитора, множество музикални и културни дейци.

Автор на оригиналния бюст е скулпторът Тодор Първанов. Той го създава през 50-те години на миналия век, като Панчо Владигеров му позира лично. Паметникът е поставен в Борисовата градина през 1987/1988 г. по повод 10-годишнината от смъртта на композитора.

Преди години дъщерята на скулптора Олга Първанова дарява копие на Съюза на българските композитори, което и до днес се съхранява в сградата на съюза.

Цялостното възстановяване на бюст-паметника в Борисовата градина е дело на скулпторът-реставратор Марин Марков и неговия екип.

През 2018 г. е създаден Инициативен комитет за възстановяването на откраднатия преди години от Борисовата градина бюст-паметник на Панчо Владигеров. В комитета се включват наследниците на композитора и представители на образователни, творчески и културни институции в България – Съюзът на българските композитори, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, НМУ „Любомир Пипков“, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), Софийска филхармония, Къща музей „Панчо Владигеров“ – София, Фондация „Духовно наследство на Панчо Владигеров“ и Фондация „Панчо Владигеров“.

Комитетът внася предложение и получава одобрението на Столичния общински съвет за повторното изграждане на паметника, като Столична община отпуска финансиране.