Престижна награда за Петър Керкелов
на „Международна трибуна на композиторите 2012”, Стокхолм

В 59-то издание на „Международна трибуна на композиторите” (“International Rostrum of Composers”), състояло се в Стокхолм в периода 22 – 25 май 2012, творбата на младия български композитор Петър Керкелов получи най-висока оценка в категорията „Композитори до 30 години”.
Тази година бяха номинирани общо 50 творби, между които по традиция две бяха отличени като „Избрани творби за 2012 г”. В общата категория класацията спечели творбата „Tierra viva” от аржентинския композитор Педро Очоа, а в младежката категория – „Опит за крещене” от Петър Керкелов.

Композицията „Опит за крещене” от П. Керкелов бе номинирана за тазгодишното издание на „Трибуна на композиторите” от специална комисия на БНР с представители от Дирекция „Музикална продукция и състави на БНР” и Програма „Христо Ботев”. Продуцент на записа е Лили Николова.

Творбата бе изпълнена за първи път от Ансамбъл „Музика нова” с диригент Драгомир Йосифов в зала „Филип Кутев” на СБК, на 24 юни 2011 година, по време на „Вечери на съвременната музика”, организирани от СБК. Записът за БНР е осъществен от същите изпълнители.

Наградата на Петър Керкелов от май 2012 г. е най-високото признание за България през последните години, след като през 1976 г. Димитър Тъпков – учителят по композиция на П. Керкелов, спечели Трибуната с „Кантата за мира”.

„Международната трибуна на композиторите” е един от най-авторитетните световни форуми за съвременна музика, което откроява успеха на младия композитор Петър Керкелов като особено значим за съвременната българска музикална култура.