На официална церемония в Министерството на културата с престижното отличие „Златен век” с огърлие бяха удостоени българската оперна певица и педагожка проф. Благовеста Карнобатлова, както и проф. Георги Костов – композитор, музикален педагог и дългогодишен ректор на Националната музикална академия.

Заместник-министър Боил Банов връчи почетните отличия и грамоти на проф. Благовеста Карнобатлова и проф. Георги Костов, като подчерта, че най-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век” с огърлие, им се присъжда за техния изключителен принос към българската култура, както и във връзка с техните юбилеи.

Композиторът Георги Костов на 21 януари т.г. чества 75-годишнина, а само след 3 дни и оперната певица Благовеста Карнобатлова ще посреща кръгла годишнина. В краткото си приветствие по време на церемонията Красимира Филипова – съветник на министъра на културата Вежди Рашидов, разказа за творческия път, за заслугите им и за наградите, които са получавали тези двама видни културни дейци с неоспорим принос към българската музикална култура и образование.

На тържеството присъства и Полина Карастоянова – председател на Комисията по културата и медиите в 43-тото Народно събрание, която също поздрави Карнобатлова и Костов за присъдените им високи отличия.

Приветствия и специални поздравления към наградените културни дейци отправиха и Ясен Козев – председател на Управителния съвет на „Музикаутор“, както и Ценко Минкин – председател на Съюза на българските композитори.