Тодор Поптошев


композитор, певец, инструменталист, инженер

Тодор Поптошев

26.11.1928 г. – 02.06.1994 г.България

Тодор Поптошев завършва висшето си образование като инженер-земемер в Париж (Франция). Същевременно редовно посещава лекции в Музикалната консерватория и след завръщането си в България продължава да учи хармония, контрапункт и композиция. В дома му се уреждат музикални вечери, в които взема участие цялото семейство. Свири добре на пиано и флейта, а също и на цигулка, тромпет, китара и мандолина.

Той е автор на една опера (недовършена); рапсодия за симфоничен оркестър; маршове за духов оркестър; хорови светски и църковни песни; песни за глас и пиано; пиеси за цигулка и пиано; хармонизации на български на народни песни и др.

През целия си живот, независимо от своята професия, Тодор Поптошев композира, без да търси публичност. По настояване на Д. Христов има издадени песни и други, които се изпълняват на концерти от известни български певци и добиват впоследствие популярността на градски песенен фолклор. Сред тях са: “Остави таз песен любовна”; “Морето спи”; “На север беше моят път”; “Белокаменна чешма”; “Попитай ти за мен гората” и др.

Творчество

Песни:

“Остави таз песен любовна”;
“Морето спи”;
“На север беше моят път”;
“Белокаменна чешма”;
“Попитай ти за мен гората” и др.