Христофор Раданов


композитор, изпълнител, диригент

Христофор Раданов

22.08.1943 г.Лясковец - България

Христофор Раданов завършва БДК (дн. НМА “проф. П. Владигеров”) с кларинет при проф. Петко Радев през 1970 г. Двадесет години работи като инструменталист в Софийския духов оркестър. От 1990 г. е диригент на Оркестъра за народна музика при БНР.

Той е автор на около 800 обработки и композиции най-вече в областта на българската традиционна фолклорна музика. Много популярни са инструменталните пиеси “Добруджазов ръченик” и “Въртележка”.

Христофор Раданов е сред водещите имена в областта на авторското претворяване на фолклора. Доказал е таланта си на композитор, който посяга внимателно към традиционната музика. Старае се да запази автентичните ритми и мелодии и същевременно да обогати първообраза по професионален начин. Познава до съвършенство възможностите на своя оркестър, с който работи вече 20 години. Позицията главен диригент на ОНМ при БНР наследява от Коста Колев – изтъкнат композитор, изследовател на фолклора. Раданов продължава неговото дело, допринасяйки много за съвременното звучене на този елитен състав.
Повече от 40 години Раданов е посветил на народната музика. Дирижирал е записите на близо 2000 творби – народни песни и хорà за фонда на БНР.
Пише също детска, джаз и камерна музика.
През 2016 г. с произведението си “Три български танца” Христофор Раданов печели първа награда в 16-ия Международен конкурс за написване на симфонично произведение в такт 7/8.

Творчество