Христо Недялков


композитор, диригент

Христо Недялков

01.09.1932 г. – 29.10.2013 г.Дряново - България

Акад. Христо Недялков завършва БДК (дн. НМА “проф. П. Владигеров”) с композиция при проф. Парашкев Хаджиев и хорово дирижиране при проф. Г. Димитров през 1956 г. Работи като музикален оформител в Детския отдел на Радио София (1956­-60 г.). Диригент на Хора на медиците при ВМИ ­ София (1955-­60 г.) и на хора на Софийските девойки (1966­-70 г.).

През 1960 г. основава Детския хор при БНР, с който осъществява гастроли в десетки страни в Европа, Азия, Америка. Професор по хорово дирижиране в СУ “Св. Кл. Охридски” (от 1989 г.). Почетен гост-професор на университета “Токай” в Япония (от 1996 г.). Участва в журита на международни хорови конкурси, изнася доклади и ръководи ателиета по проблеми на хоровото изкуство. Лауреат на много авторитетни награди, златни медали и дипломи на национални и международни хорови конкурси и фестивали. Носител на най-високите български държавни отличия, както и ордени и медали от други страни, между които най-високия японски орден за чужденци – Орден на святото съкровище “Златни лъчи” с розетка и медала “Золтан Кодай“ в­ Унгария. През 2002 г. акад. Христо Недялков получава най-високото отличие на БАН – ­ почетен знак “Марин Дринов”.

Акад. Христо Недялков е автор на над 400 хорови и солови песни за детски и женски хор с клавирен съпровод или акапела, както и музика за детски радио и телевизионни програми. Песните му са печатани в хорови и песенни сборници на наши и чуждестранни издателства, а също и в български, немски и японски учебници по музика. Записани са на грамофонни плочи, аудио-касети и дискове на “Балкантон”, както и на немски, финландски, руски и японски фирми. Песните му са печелили първи награди на конкурсите “Млади български композитори”, “Песни за София”, “Да запеем дружно”, награждавани са от Министерството на образованието, Министерството на културата и др.

Творчество

Авторски сборници:
“Майски балони” (1982 г.);
“Зимни новогодишни песни” (1988 г.);
Сборник (СБК, 1987 г.) и др.

Избрана литература за акад. Христо Недялков:
Кръстев, Венелин. “Христо Недялков и неговият детски радиохор ­ световен лидер в детското изкуство” (С., 2003).