Владимир Джамбазов


композитор, диригент

Владимир Джамбазов

28.10.1954 г.Севлиево - България

Владимир Джамбазов следва валдхорна при проф. К. Стари в НМА “Проф. П. Владигеров”. Kато стипендиант на DAAD следва електронна композиция при проф. Дирк Райт (ICEM) и валдхорна при проф. Херман Бауман във Висшата академия на изкуствата Folkwang в Есен, Германия, където специализира компютърна музика и електронни медии.

Името му се свързва с полагането на основите на българската елктроакустична музика. Автор на много електронни творби, на солова, камерна и симфонична музика, музика за над 80 куклени и драматични постановки, както и за анимационно, документално и игрално кино.
Произведенията му са изпълнявани на най-големите световни музикални форуми в Европа, Северна и Южна Америка и Далечния Изток. Концертирал е в над 40 страни по света. Носител е на много престижни международни и национални музикални награди, сред които:
Втора награда на конкурса на IHS в Грийнуил, САЩ;
Наградата на фондация “Д. Вълчев” за най-добра театрална музика;
Два пъти е носител на Голямата награда на Международния конкурс за симфонична композиция: “Джаз в 7/8” (2012 г.) и „Рапсодия в 7/8“ (2013 г.);
Специалната награда на конкурса “Музиката и земята” и още редица първи международни отличия за театрална музика. През 2005 г. е резидентен композитор на Берлинската артистична програма на DAAD, през 2009 г. – единствен гост от Източна Европа на Първия световен фестивал NYCEMF в Ню Йорк.
Негови творби са записани и издадени в България, Германия, САЩ, Япония, Австрия и Хонг Конг и излъчвани от БНР, WDR, Deutschland Radio, ORF, RFI, Московското и Загребското радио, Корейското радио, Радио Хонг Конг и Канадското уеб радио. Дискографията му включва България, Германия (Cybele, Monopol Records и Еrdenklang) и Leonardo Music Journal (MIT Press) в САЩ.

Владимир Джамбазов работи като валдхорнист в Софийска филхармония. Съосновател е на „Класик FM радио“, а от 2008 г. е съводещ на предаването „Вива ла Музика“ по програма „Хоризонт“ на БНР. Преподава аудио дизайн и MIDI в НБУ, а от 2000 г. – в СУ “Св. Кл. Охридски”. Член е на СБЖ от 2012 г. От 1981 г. е член на СБК, а от ноември 2014 г. – Главен секретар и член на Управителния съвет на СБК.

Творчество

Произведения за симфоничен оркестър:
Танцова рапсодия “Стъпки”

Електронна музика:
“Диалог” за валдхорна и лента (1981 г.);
“…като тихо застояване на времето” – ­говорна композиция (1985 г.);
“Среща” – за маримба и лента (1986 г.);
“No contact I” (1986 г.);
“No contact II” (1987 г.);
“No contact III” (1989 г.);
“Сътворението на света” – за цигулка и електронни инструменти (1993 г.);
“Drum X-tet” – за перкусионист и компютър (1993 г.);
“Piano Computrato” – за пиано и компютър (1995 г.);
“Praying” (1998 г.);
“МиниМикрия за 4” – за две маримби и две пиана (1999 г.);
“Тайният живот на една корна” (1999 г.);
“Тайният живот на една цигулка” (2000 г.);
“Тайният живот на една кутийка” (2002 г.);
“Тайният живот на едно малко барабанче” (2003 г.).