Михаил Стоянов


композитор, пианист

Михаил Стоянов

25.09.1968 г.Варна - България

Михаил Стоянов завършва Инструменталния факултет на НМА “проф. Панчо Владигеров” с пиано при проф. Д. Димов през 199З г. Специализира при проф. Кристофър Елтън в Кралската академия за музика в Лондон (1991­-97 г.). Участва в майсторските класове по пиано на проф. И. Купър в Лондон и проф. Доменик-Марлет в­ Женевската консерватория. През 1999 г. специализира във Виена в консерваторията “Густав Малер” при проф. Л. Гереб.
Михаил Стоянов участва като солист на симфонични и камерни оркестри и концертира с успех в България, Германия, Австрия, Русия, Македония, Гърция. Има записи, издадени на грамофонни плочи от “Балкантон”, както и записи в БНР, БНТ и Немската телевизия. Има издадени два CD с австрийска музика (Шуберт, Шонберг, Хайдмайер) и българска музика (П. Владигеров, Д. Ненов, П. Стоянов). Автор е на симфонична музика, пиеси за различни камерни ансамбли и за пиано, детски хорови песни и др.
Михаил Стоянов е носител е на Награда за композиция на БНР за детски хорови песни (1987 г.) и Награда от Международния конкурс по композиция “Музиката и Земята“за цикъл клавирни пиеси “Пейзажи” (София, 1996 г.).

Творчество

Произведения за симфоничен оркестър:
Симфонична сюита (1994 г.);

Фантазия за оркестър (1995 г.).

Камерна музика:
Соната за цигулка и пиано (1985 г.).

За пиано:

Соната (2002 г.);
“Пейзажи” цикъл (1996 г.).

Вокална музика:

Цикъл от 3 песни, текст Др. Шопов (1996 г.).