Мирослава Тодорова


композитор

Мирослава Тодорова

16.04.1972 г.Пловдив - България

Мирослава Тодорова започва да изучава акордеон и солфеж на 7-годишна възраст. През 1986 г. е приета в Средното музикално училище ”Добрин Петков” в гр.Пловдив с две специалности – акордеон и контрабас. Първите си композиции написва на 14 години под ръководството на проф. Иван Спасов.
Като ученичка в Музикалното училище е удостоена с наградите:

Първо място в Конкурса за виолисти, виолончелисти и контрабасисти – Кюстендил 1989 г.
Награда за оригинална композиция на XII Национален конкурс за певци и инструменталисти „Светослав Обретенов” – Провадия 1990 г.
Специална награда на IХ Международен конкурс за акордеонисти „Млад музикант” – Чирпан, 1989 г.
През периода 1991-1996 г. Мирослава Тодорова е студентка в Държавна Музикална Академия „Панчо Владигеров” – гр.София, в специалностите композиция, теория на музиката и контрабас. Тук тя усъвършенства музикалното перо при изтъкнатите композитори проф. Парашкев Хаджиев и проф. Димитър Тъпков. Нейни творби са изпълнявани на фестивалите „Нова Българска Музика” и „Млади диригенти, солисти и композитори”.
През 1995 г. Мирослава Тодорова спечелва стипендия на фондация „Отворено общество” за високи академични постижения. Следващата година е изпратена на специализация по композиция в Австрия, където учи при проф. Янош Вайда и проф. Ерих Урбанер. Младата композиторка има и завършени майсторски класове по композиция при проф. Анатол Виеру – Румъния и проф. Божидар Спасов – Германия.
Мирослава Тодорова пише предимно камерна и симфонична музика, като в творчеството си използва мотиви и ритми от архаичния български фолклор. През последните няколко години тя се занимава и с компютърно композиране, аранжиране и обработка на звуци. Автор е на електронни композиции, гейм-музика, както и много демо-презентации на фирми.

Сайт: Мирослава Тодорова

Творчество