Юри Ступел


композитор, изпълнител

Юри Ступел

26.12.1953 г.София - България

Юри Ступел завършва ВМПИ (дн. АМТИИ) ­в Пловдив. През 70-те години на 20-ти век организира група “Асоциация”, в която участват Хайгашод Агасян, Кристиян Бояджиев и Георги Денков. С Хайгашод Агасян има изяви и като дует “Българче”. Утвърждава се като автор на забавна музика чрез Младежкия конкурс за забавна песен, на който печели редица награди: “Химн”, изп. Б. Киров (Първа награда, 1973 г.), “Слънце”, изп. “Тоника” (награда на БНТ, 1978 г.).

През 80-те години Юри Ступел създава музика за над 250 телевизионни (сериалът “Климент пее и рисува”), театрални и куклени постановки, някои от които са много пъти отличавани с национални и международни награди. Автор е на музиката към няколко филма (“Левакът”, “Нощна тарифа”) и получава ангажименти за музика от престижни театри като МХАТ в Москва, Краков и Солун. В България активно сътрудничи с поета Стефан Цанев, с когото създава няколко мюзикъла.

През 90-те години се установява да живее и работи в Солун (Гърция), където преподава музика в театралната академия “Джени Карези”. В Гърция и Кипър пише музика към театрални постановки за Народния театър в Атина, театър “Атинеум”, Държавния театър на Северна Гърция в Солун и др.

Творчество

Мюзикъли:
“Любовни булеварди” (1983, Младежкия театър; 1989, НДК);
“Рицарят на печалния образ”;
“Най-чудното чудо”;
“Джуджето и седемте снежанки плюс една” (либр. Ст. Цанев).

Филмов мюзикъл:
“Чичо Кръстник” (съавторство с Петър Ступел, 1988 г.).